ناسا نشتی نمونه جمع آوری شده از سیارك بنو را می گیرد
نقشه: روز 29 مهر 1399 بود كه ناسا اعلام نمود فضاپیمای ˮاسیریس-ركسˮ(OSIRIS-Rex) موفق به لمس سیارك ˮبنوˮ شده و از این سیارك نمونه برداری كرد، اما چند روز بعد متوجه شد كه این نمونه خوب بسته بندی نشده و در حال رها شدن در فضا است و الان اعلام نموده كه در حال جلوگیری از این نشتی است.
به گزارش نقشه به نقل از ایسنا و به نقل از انگجت، هفته گذشته ناسا با انتشار ویدیویی کوتاه از موفقیت فضاپیمای "اُسیریس-رِکس"(OSIRIS-REX) در لمس سیارک "بنو"(Bennu) آگاهی داد.
ناسا با انتشار این ویدیو نوشت: در اینجا تصویری از رویداد "تگ" که مخفف جمله "لمس کن و برو"(Touch-And-Go) است و توسط فضاپیمای اُسیریس-رِکس(OSIRIS-REX) انجام شده را مشاهده می کنید. این عملیات مهم با جدا شدن فضاپیما از مدار شروع شد و تا حالا لحظاتی مهم همچون "تگ" را سپری کرده و حال نوبت انجام چند مانور برای بازگشت به زمین در سال ۲۰۲۳ است.
فضاپیمای اُسیریس-رِکس(OSIRIS-REX) ناسا بعد از چهار سال کاوش، ۲۰ اکتبر(سه شنبه ۲۹ مهر) ساعت ۱۷ به وقت منطقه زمانی شرقی(۰۰: ۳۰ بامدادان به وقت تهران) بر سطح سیارک "بنو" فرود آمد و از آن نمونه برداری کرد.
"اُسیریس-رِکس" یک ماموریت برنامه ریزی شده ناسا جهت بررسی سیارک "بنو ۱۰۱۹۵۵" و بازگرداندن نمونه آن به زمین است. پرتاب این ماموریت بنابر برنامه ریزی قبلی، در هشتم سپتامبر ۲۰۱۶ انجام شد.
این فضاپیما که ماموریتی هفت ساله دارد، حالا با گذشت چهار سال سیارک مورد نظر خودرا لمس کرده است. سیارک "بنو" که هدف اصلی فضاپیمای "اُسیریس-رِکس" است احتمالاً در ۱۰ میلیون سال اول تاریخ منظومه شمسی ما شکل گرفته است. کاوشگر "اُسیریس-رکس" در این مأموریتِ بررسی و بازگشت، یک نمونه برگرفته از سیارک "بنو ۱۰۱۹۵۵" را مورد بررسی و در سال ۲۰۲۳ آنرا برای تجزیه و تحلیل دقیق با خود به زمین خواهد آورد.
ابزار تعبیه شده بر روی این فضاپیما با بهره گیری از یک روش مبتکرانه در جمع آوری نمونه از یک بازوی موقعیت دار بهره برد که این بازو سپس یک فواره گاز نیتروژن تحت فشار را برای تحریک کردن سطح سیارک آزاد کرد که این مساله جمع آوری مواد در محفظه نگهدارنده نمونه را امکانپذیر کرد.
چند روز بعد گزارش ها نشان داد این فضاپیما در حال از دست دادن نمونه های سیارک "بنو" است.
تصاویر ارسال شده توسط فضاپیمای "اُسیریس-رِکس" ناسا تأیید کرد که قسمت سر بخش جمع آوری نمونه فضاپیما به آرامی در حال بیرون ریختن بعضی از مواد جمع آوری شده از سطح سیارک بنو به خارج از فضاپیما است.
از زمان تکمیل این عملیات خودکار و عقب نشینی فضاپیما از سیارک "بنو"، دانشمندان ناسا تصاویر ارسال شده توسط دوربین ها را برای تعیین میزان موفقیت آمیز بودن این عملیات بررسی کردند و سپس معلوم شد این تصاویر حاوی چند خبر خوب و بد است.
خبر خوب این بود که مکانیزم "تگ" این فضاپیما کاملاً در زاویه درست در سطح سیارک قرار گرفته و عمل کرده است و موادی که در عمق چند سانتی متری سیارک بوده را نیز جمع آوری کرده است اما خبر بد این بود در صورتیکه دستگاه مواد کافی بیش از حداقل ۲ اونس(۶۰ گرم) را جهت بررسی جمع آوری کرده است، اما معلوم شده که بعضی از قطعات سنگی بزرگ تر که در آنجا گیر کرده اند درب بخش "فلپ مایلر"(mylar flap) را که بخش کلاهک جمع آوری نمونه را تشکیل می دهد باز کرده و این قسمت به آرامی در حال نشت کردن و بیرون ریختن مواد/خاک جمع آوری شده است.
برای جلوگیری از دست رفتن نمونه های بیشتر، پژوهشگران تصمیم گرفتند برنامه را تغییر دهند تا از هرگونه حرکت فضاپیما جلوگیری نمایند. پژوهشگران بجای بررسی و اندازه گیری جرم نمونه، تمرکز خودرا بر روی انتقال نمونه به کپسول بازگشت نمونه فضاپیما(SRC) برای نگهداری بمنظور انتقال و بازگشت به زمین گذاشتند. در همین حال گزارش شد که فضاپیما در موقعیت خوبی قرار دارد.
در نهایت ناسا دو روز پیش اعلام نمود که می خواهد جلوی نشتی این محفظه را بگیرد. در ابتدا قرار بود این مانور در تاریخ ۲ نوامبر برگزار شود، اما سرانجام روز گذشته شروع شد.
البته چند روز طول می کشد تا بازوی "تگ"، سر جمع کننده خودرا به یک کپسول روی فضاپیما فرو کند، برای اینکه کل این پروسه به صورت دستی کنترل می شود و از آنجائیکه این فضاپیما بسیار دور از زمین است، ارسال و رسیدن هر سیگنال ۱۸ دقیقه طول می کشد.
تیم عملیات همین طور اشاره نمود که از این پروسه تصویربرداری می کند تا مطمئن شود که دیگر هیچ موادی از دست نمی رود.
منبع: نقشه
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب