معاون علمی رئیس جمهور:
سیر نزولی انتشار مقالات در مجلات برتر دنیا یک زنگ خطر است
به گزارش نقشه، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اشاره به اینکه وضعیت انتشار مقالات محققان شاخص در مجلات برتر دنیا به تازگی با یک سیر نزولی همراه بوده است، این اتفاق را یک زنگ خطر و نیازمند عارضه یابی دانست.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، حسین افشین یکشنبه شب ۲۰ آبان ۱۴۰۳ در آیین معرفی برگزیدگان نهمین دوره سرآمدان علمی ایران در هتل اسپیناس ضمن تبریک روز علم به حاضران، علمی را که در خدمت توسعه و رفاه مردم باشد و از دانشگاه بیرون آمده باشد مفید دانست.
وی در این آئین که با حضور تعدادی از پیشگامان و محققان شاخص کشور همراه بود، ضمن اشاره به پایه گذاری جایزه سرآمدان علمی کشور از سال ۱۳۹۴ توسط معاونت علمی اظهار داشت: سال جاری به لحاظ ساختاری سال اولی است که برنامه سرآمدان علمی به بنیاد علم ایران اختصاص داده شده است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اشاره به اینکه تابحال بواسطه برنامه سرآمدان علمی ایران در دوره های مختلف از تعداد ۲۰۰ یا حداقل ۱۰۰ نفر پژوهشگر قدردانی شده و شاخصها هم تغییری نکرده است، اضافه کرد: تنها شاخصی که شاید اضافه شده اگر همکار پژوهشگری مقاله پراستناد داشته، حذف گردیده است.
وی با بیان اینکه، سال جاری در برنامه سرآمدان علمی ایران تعداد برگزیدگان به ۵۷ نفر رسیده است، این اتفاق را یک زنگ خطر برای جامعه علمی و مرجعیت علمی کشور دانست و اضافه کرد: این در واقع یک وضعیت زرد است چونکه این وضعیت انتشار مقالات محققان شاخص در مجلات برتر با یک سیر نزولی همراه بوده است که این بطور حتم نیازمند عارضه یابی است.
افشین دلیل این اتفاق را نه دانشگاه ها بلکه تغییر دیدگاه ها نسبت به تولید مقالات علمی دانست و اضافه کرد: برخی اعتقاد دارند نتایج مقالات باید به اثربخشی در قسمت های مختلف بیانجامد.
وی یکی از اصلی ترین مسیرهای مرجعیت علمی را پژوهش و پژوهش و حرکت در مرزهای دانش و انتشار مقالات در مجلات معتبر علمی و البته توسعه دانش بنیان ها و محصولات فناورانه دانست.
افشین با اشاره به اینکه مرجعیت علمی امروز وابسته به پژوهش و تولید علم در مرزهای دانش فناوری های نوظهور همچون هوش مصنوعی، کوانتوم، پلاسما، میکروالکترونیک است، اذعان کرد: متاسفانه تجهیزات و ابزار آزمایشگاهی دانشگاه ها و پژوهشگاه های کشور الان با سطح جهانی فاصله دارد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان از عزم این معاونت در توجه و تعامل هرچه بیشتر با دانشگاه ها بعنوان خاستگاه اصلی توسعه علم و فناوری به واسطه بنیاد علم ایران اطلاع داد.
افشین با اشاره به اینکه حالا پشتیبانی از رساله های دکتری یکی از برنامه های معاونت علمی است، خاطرنشان کرد: حمایت های معاونت علمی برای رساله های دکتری در قسمت های مختلف در ۶ حوزه دو برابر شده است.
وی هوش مصنوعی، میکروالکترونیک، کوانتوم، پلاسما، کرایوژنیک و امنیت سایبری را همچون این حوزه های حمایتی نام برد.
افشین با اشاره به اینکه بودجه بنیاد ملی علم ایران هم اکنون به سه برابر افزایش پیدا کرده است، اضافه کرد: این بنیاد در چارچوب فراخوان های منتشره اعتبارات پژوهشی به اساتید پرداخت می کند به طوریکه طرح ها تا سقف پنج میلیارد تومان حمایت می شوند.
وی از برنامه ریزی معاونت علمی برای سرمایه گذاری به منظور راه اندازی یک لابراتوار ملی تحقیقاتی مجهز و مدرن در حوزه علوم پایه و رشته های نوظهور همچون میکروالکترونیک در کشور اطلاع داد.
معاون علمی رئیس جمهور به تصمیم این مجموعه برای اعطای اعتبار پژوهشی ویژه به سه دانشگاه برتر کشور اشاره نمود و اضافه کرد: بر همین مبنا به هر یک از این دانشگاه ها پنج میلیارد تومان اعتبار پژوهشی برای خرید ملزومات آزمایشگاهی مورد نیاز از نمایشگاه ایران ساخت اعطا خواهد شد.
بر اساس این گزارش، در ادامه این آئین از ۵۷ پژوهشگر برجسته کشور بعنوان برگزیدگان نهمین برنامه سرآمدان علمی کشور با اهداء لوح و نشان یادبود و همینطور اعطا اعتبار پژوهشی(گرنت) تقدیر و تجلیل بعمل آمد.
بنیاد ملی علم ایران برپایه شاخصهای ذکر شده، حمایت های تشویقی زیر را برای هر گروه درنظر گرفته است:
گروه اول:
لوح و نشان یادبود
گرنت ۵۰۰میلیون تومان، ۳ محقق پسادکتری
گروه دوم:
لوح و نشان یادبود
گرنت ۴۰۰میلیون تومان، ۲ محقق پسادکتری
گروه سوم:
لوح و نشان یادبود
گرنت ۳۰۰میلیون تومان، یک محقق پسادکتری
به گزارش نقشه به نقل از خبرگزاری ایرنا، برنامه سرآمدان علمی ایران از سال ۱۳۹۴ تابحال به همت بنیاد ملی علم ایران (INSF)، در جهت پشتیبانی از سرآمدان علمی با هدف دستیابی به مرجعیت علمی، افزایش کیفیت علمی در کشور و کمک به پیشرفت پژوهش های معتبر محققان در سطح بین المللی، رویداد سرآمدان علمی ایران هرساله ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار می گردد.
منبع: نقشه
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب