Go Map نقشه
معاون پایگاه استنادی علم و فناوری جهان اسلام اعلام كرد:

ارتقای 9 پله ای رتبه ایران در شاخص خروجی های خلاق

ارتقای 9 پله ای رتبه ایران در شاخص خروجی های خلاق

به گزارش نقشه، معاون فناوری و نوآوری مؤسسه استنادی علم و فناوری جهان اسلام با استناد به آخرین گزارش انتشار یافته از جانب سازمان جهانی مالکیت فکری ( وایپو) اظهار داشت: طبق این گزارش، جایگاه ایران در شاخص خروجی های خلاق نسبت به سال قبل میلادی (۲۰۲۳) ۹ رتبه و در شاخص خروجی­ های دانش و فناوری ۶ رتبه ارتقا یافته است.


به گزارش گروه علمی ایرنا از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، علی نایبی اظهار داشت: موسسه ISC وظیفه رصد و پایش علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اسلامی را بر عهده دارد. رصد جایگاه فناوری و نوآوری می تواند به برنامه ریزان و سیاستگذاران حوزه علم و فناوری کمک نماید. شناخت وضع موجود، مهم ترین گام برای برنامه ریزی و سیاست گذاری آینده در مورد هر نظام است. نظام علم و فناوری کشورها هم بعنوان نظامی گسترده، پیچیده و دارای اجزا و ابعاد رسمی و غیر رسمی از این قاعده مستثنی نبوده و به منظور برنامه ریزی و سیاست گذاری در مورد آن، شناخت دقیق وضعیت موجود و همینطور تعقیب روند تغییرات در طول زمان در مقایسه با دیگر کشورها ضروریست.
وی اضافه کرد: یکی از معتبرترین نظام های فناوری و نوآوری جهانی، سازمان جهانی مالکیت فکری ( وایپو) است. هدف اصلی این سازمان، پیشبرد و توسعه نظام بین المللی مالکیت فکری در جهت پرورش نوآوری و خلاقیت در سطح جهان است و به منظور نیل به این مهم، کنوانسیون ها و معاهدات گوناگونی با نظارت وایپو بین کشورهای عضو این سازمان منعقد شده که می تواند باعث افزایش همکاریهای بین المللی در ارتقای پشتیبانی از مالکیت فکری شود.
نایبی تصریح کرد: شاخص جهانی نوآوری وایپو (GII) از هفت رکن تشکیل شده است؛ هر رکن هم از سه زیررکن (در مجموع ۲۱ زیررکن) و هر زیر رکن از چندین شاخص که در مجموع ۸۱ شاخص را شامل می شود. هفت رکن شاخص جهانی نوآوری در دو دسته ورودی و خروجی سامان یافته اند. در دسته ورودی های نوآوری (عوامل ایجاد کننده) که نشان دهنده توانایی اقتصاد یک کشور به منظور انجام فعالیتهای نوآورانه است، ارکان نهادی یا موسسات، پژوهش و سرمایه انسانی، زیرساخت ها، پیچیدگی بازار و پیچیدگی کسب و کار و در دسته خروجی های نوآوری که نتایج فعالیتهای نوآورانه در اقتصاد یک کشور را نشان می دهد، دو رکن خروجی های دانشی و فناورانه و خروجی های خلاق وجود دارند. امتیاز هر کشور در هر یک از ارکان هفت گانه، از راه محاسبه میانگین ساده امتیاز زیررکن ها به دست می آید.
نایبی افزود: با عنایت به مطالب ذکر شده، بررسی و تحلیل جایگاه جمهوری اسلامی ایران در شاخصهای فناوری و نوآوری در رتبه بندی های معتبر جهانی همچون وایپو اهمیت زیادی دارد.
وضعیت کشورهای پیشرو جهانی در شاخصهای هفتگانه فناوری و نوآوری را طبق گزارش وایپو ۲۰۲۴ نشان داده است. در میان کشورهای پیشرو جهانی، سوئیس، سوئد و آمریکا در بالاترین رتبه ها در شاخصهای هفت گانه فناوری و نوآوری قرار گرفته اند. کشور سوئیس در شاخصهای خروجی های دانش و فناوری و شاخص خروجی های خلاق، کشور سوئد در شاخص زیرساخت ها و شاخص پیچیدگی کسب و کار، کشور آمریکا در شاخص پیچیدگی بازار، سنگاپور در شاخص موسسات، کره جنوبی در شاخص پژوهش و سرمایه انسانی رتبه های اول را به خود اختصاص داده اند.
وضعیت کشورهای پیشرو جهانی در شاخصهای هفت گانه فناوری و نوآوری وایپو (۲۰۲۴)


معاون فناوری و نوآوری مؤسسه ISC اظهار داشت: وضعیت کشورهای پیشرو اسلامی در شاخصهای هفت گانه فناوری و نوآوری را برپایه گزارش وایپو ۲۰۲۴ نشان داده است. در میان کشورهای پیشرو اسلامی، امارات متحده عربی، مالزی و ترکیه در شاخصهای هفت گانه فناوری و نوآوری بالاترین جایگاه ها را داشته اند. کشور جمهوری اسلامی ایران رتبه ۶۴ جهانی و رتبه هفتم در میان کشورهای اسلامی را به خود مختص کرده است. بهترین رتبه جمهوری اسلامی ایران در شاخص پیچیدگی بازار (رتبه ۱۷ جهانی و رتبه اول در میان کشورهای جهان اسلام) است. همینطور جمهوری اسلامی ایران در شاخص خروجی های دانش و فناوری رتبه ۴۹ جهانی و رتبه سوم در میان کشورهای جهان اسلام را به خود مختص کرده است.

وضعیت کشورهای پیشرو اسلامی در شاخصهای هفت گانه فناوری و نوآوری وایپو (۲۰۲۴)


نایبی اظهار داشت: طبق گزارش های شاخص جهانی نوآوری، جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۰ رتبه ۶۷، سال ۲۰۲۱ رتبه ۶۰، سال ۲۰۲۲ رتبه ۵۳، در سال ۲۰۲۳ رتبه ۶۲ و در سال ۲۰۲۴ رتبه ۶۴ را به خود مختص کرده است. بهترین رتبه جمهوری اسلامی ایران در چهار سال گذشته به سال ۲۰۲۲ با رتبه ۵۳ برمی گردد.
نمودار زیر روند رتبه جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی ۱۰ ساله را نشان داده است که نشان از بهبود عملکرد فناوری و نوآوری ایران در بازه زمانی ۱۰ ساله است. همینطور رتبه ایران در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ دو پله ارتقا داشته است. طبق گزارش ۱۰ سال گذشته وایپو، روند رتبه جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ کاهشی و از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ مجدد روند، افزایشی شده است.



معاون فناوری و نوآوری پایگاه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام اظهار داشت: رتبه جمهوری اسلامی ایران در مجموع خروجی های دانش و فناوری ۶ رتبه بهبود یافته است. در سال ۲۰۲۳ بهترین رتبه ایران در شاخص خروجی های دانش و فناوری در ارتباط با زیرشاخص تولید دانش (رتبه ۳۲ جهانی) بود اما در سال ۲۰۲۴ بهترین رتبه ایران در ارتباط با اثرگذاری دانش (رتبه ۲۶ جهانی) گزارش شده است.
وی افزود: یکی از نقاط قوت کشور در سال ۲۰۲۴ در ارتباط با اثرگذاری دانش است. بررسی گزارش های سالانه وایپو نشان داده است که طی سالهای گذشته، علاوه بر عملکرد خوب کشور در تولید دانش، اثرگذاری و تبدیل دانش به خروجی مطلوب بوده است. در سال ۲۰۲۴ در زمینه اثرگذاری و تبدیل دانش به خروجی مطلوب، وضعیت نسبت به سالهای قبل بهبود یافته است که این مرهون ارتباط بهتر و موثرتر بین مراکز تولید علم و مراکز صنعتی، توسعه کیفیت و کمیت شرکتهای دانش بنیان و حمایت ملی از مراکز رشد و پارک های علم و فناوری است.
نایبی خاطرنشان کرد: بررسی پنج ساله شاخصهای نوآوری نشان داده است که جمهوری اسلامی ایران در شاخص خروجی های خلاق تا سال ۲۰۲۳ عملکرد مطلوبی داشته است. اما در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل، ۹ پله افزایش رتبه داشته است.



منبع:

1403/08/21
09:21:54
5.0 از 5
39
تگهای خبر: بازار , بین المللی , دانش بنیان , فناوری
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
GoMap گو کپ