Go Map نقشه
دوشنبه ها با نجوم؛

دلبری هلال ماه شعبان و شب نشینی اجرام سماوی در آسمان

دلبری هلال ماه شعبان و شب نشینی اجرام سماوی در آسمان

به گزارش نقشه، دو رویداد نجومی طی هفته پیش رو (تا دوشنبه آینده) آسمان شب را برای زمینیان روشن می کند؛ هلول ماه شعبان المعظم 1446 قمری و هم نشینی ماه و سیارات دیگر در آسمان شب.


علاقه مندی ایرانیان به کشف ناشناخته های آسمان و علم نجوم از گذشته های دور و حتی قبل از ورود اسلام به ایران وجود داشت و کتاب زیج شهریاران به زبان پهلوی، همین طور وجود سنگ نوشته هایی در بسیاری تپه های باستانی ایران، نشانه هایی از وجود دانش اخترشناسی نزد ایرانیان باستانی به شمار می آید. این علاقه پس از ورود اسلام به ایران نیز ادامه و در ادبیات فارسی نیز ظهور و بروز یافت. البته دلیلهای بیشتر و دیگری هم برای رونق علم نجوم پس از ورود اسلام به ایران وجود داشت؛ تعیین دقیق زمان و اوقات شرعی و رویت هلول ماه های مختلف خصوصاً ماه های حرام یا ماه مبارک رمضان و دیگر ایام.
حالا و پس از گذشت هزاران سال و با وجود پیشرفت علم و پدید آمدن علوم و تکنولوژیهای جدید و در عصر هوش مصنوعی و فیزیک کوآنتوم؛ هنوز نگاه به آسمان و پی بردن به رمز و راز چرخش و حرکت اجرام و سیارات و ستاره ها برای ایرانیان محبوب است. پرونده دوشنبه ها با نجوم هر هفته اخبار یک هفته ای نجوم را از رویدادهای نجومی تا گردهم آیی های نجومی و بقیه موارد مقابل چشمان علاقه مندان آسمان می آورد.

هفته ای با دو رویداد نجومی؛ حلول ماه شعبان و اجتماع ماه و سیارات

سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در مورد رویدادهای نجومی هفته پیش رو گفت: دو رویداد مهم را در این هفته داریم؛ نخستین رویداد رویت هلال ماه شعبان المعظم ۱۴۴۶ قمری است که روز پنجشنبه ۱۱ بهمن با چشم غیرمسلح بعد از غروب خورشید دیده می شود، رویت این هلال برای همه آنهائی که مایل هستند هلال اول ماه را ببنید، آسان است.
کاظم کوکرم توضیح داد: برای دیدن هلال اول ماه شعبان امسال کافی است هر فردی در ایران بعد از غروب خورشید و حوالی اذان مغرب رو به افق مغرب بایستد و پایین تر از سیاره زهره که در آسمان با چشم غیرمسلح دیده می شود، هلال باریک شب اول ماه شعبان را رویت کند. رویت هلال باتوجه به موقعیت سیاره زهره یا ونوس (مانند تصویر زیر) با چشم غیرمسلح به سادگی ممکنست.
تصویر شبیه سازی شده توسط نرم افزار این منجم آماتور گفت: شامگاه روز جمعه (دوازدهم بهمن) هم هلال ماه قدری بالاتر می آید، به موقعیت سیاره زهره و زحل نزدیک تر می شود و این وضعیت تا روز شنبه (۱۳ بهمن) ادامه پیدا می کند. شامگاه شنبه هنگام غروب خورشید، ماه از دید ناظر زمینی درست بین دو سیاره زهره و زحل واقع می شود. البته در تصویر زیر محل سیاره نپتون هم با علامت + قرمز مشخص شده است. شامگاه شنبه هلال ماه بین دو سیاره زهره و زهل و آن سوتر نپتون (که با چشم غیرمسلح دیده می شود) برای ما قابل رصد خواهد بود.




ما کجا و ماه کجا؟

مسئول روابط عمومی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران اشاره کرد: وقتی این سیارات کنار هم قرار می گیرند منجم ها از عبارت «اجتماع ماه و سیارات» برای توصیف این پدیده استفاده می کنند؛ به این شکل روز شنبه می توانیم شاهد اجتماع ماه و سیارات باشیم. این امر فرصت خوبی برای رویت این پدیده نجومی و رصد سیارات کنار ماه و امکان عکاسی نجومی هم از این پدیده برقرار است. البته سیاره نپتون را حتما باید با تلسکوپ ببینید که البته از پشت چشمی تلسکوپ فقط یک دایره کوچک از نپتون دیده می شود که رنگ آن مایل به آبی است و از این نظر به هیچ وجه با جزئیاتی شبیه به زحل و مشتری از پشت تلسکوپ دیده نمی شود.
کوکرم اضافه کرد: از نظر علم نجوم تایید نشده که نیروی گرانشی حاصل از اجتماع ماه و سیارات در کنار یکدیگر آثاری بر زمین بگذارد و این مساله که گاهی در افواه می پیچد، بیشتر زاییده ذهن ماه زمینی هاست. فراموش نکنید این اجرام از موقعیتی که زمین در فضا قرار گرفته گاهی کنار هم دیده می شوند ولی در واقعیت فاصله بسیاری با هم دارند. بعنوان مثال در شامگاه شنبه ۱۳ بهمن، فاصله ماه تا زمین ۳۶۴ هزار کیلومتر، فاصله تقریب زهره تا زمین ۷۸ میلیون کیلومتر، فاصله زحل تا زمین یک میلیارد و ۵۶۲ میلیون کیلومتر و نپتون بالاتر از ۴ و نیم میلیارد کیلومتر از زمین فاصله دارد.



منبع:

1403/11/12
12:44:41
5.0 از 5
41
تگهای خبر: تكنولوژی
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
GoMap گو کپ